Vad är agility

Vad är agility?

Ordet agility kommer från engelskan och betyder snabbhet och vighet. Ett passande namn på en sport där hunden ska utföra en bana med olika hinder felfritt på snabbast möjliga tid. Sporten utvecklades i England under sent 1970-tal och skapades ursprungligen som pausunderhållning på den kända utställningen ”Crufts”.  I Sverige introducerades agilityn 1985 och blev officiell tävlingsgren 1987. Sedan dess har sporten vuxit explosionsartat och är idag en av de populäraste hundsporterna i Sverige med runt 100 000 tävlingsstarter per år. Huvudman för svensk agility är sedan 2014 Svenska Agilityklubben, en specialklubb under Svenska Kennelklubben.

Vid tävling är hundarna indelade i olika klasser baserade på storlek och svårighet. För att få tävla måste hunden vara minst 18 månader. Tävlingar ordnas runt om i landet av lokala brukshundklubbar, kennelklubbar och hundungdomsklubbar. Svenska mästerskapen i agility arrangeras årligen, liksom världsmästerskap. Agilitytävlingar samlar hela spektrat från de som bara vill ha en rolig aktivering för ägare och hund till elitsatsande ekipage.

En agilitybana består av flera olika hindertyper som hopphinder, tunnlar, däck och balanshinder. Det gäller att utföra alla hinder i rätt ordning så snabbt som möjligt, utan misstag eller vägringar.  Ju svårare klass desto mer avancerad blir banan, och det gäller att få till ett perfekt samarbete med hunden för att med hjälp av kroppsspråk och röst kunna styra den rätt väg i hög fart. Alla vuxna hundar med en sund fysik kan träna agility. Även om du inte ska tävla är det en rolig aktivering som låter hunden jobba med både kropp och knopp.

Viktigt att tänka på är att sporten medför belastningar på hunden som kräver fysisk mognad och utvecklad kroppskontroll. Hinderträning är olämpligt för unga hundar som ännu inte växt klart och utvecklat sin muskulatur och koordination. Som tumregel bör hunden vara minst ett år innan du börjar, för större raser kan det vara bra att vänta något längre. Det finns dock en mängd förberedande övningar du kan göra med en ung hund (se förslag längre ner).

 

Agilityverksamhet hos Västerås Kennelklubb

2015 bildade Västerås Kennelklubbb en agilitykommitté  med syfte att samordna agilityverksamheten. Kommitténs mål är fortsätta utveckla agilityverksamheten inom VKK och att skapa goda förutsättningar för träning och en god gemenskap. Klubben ska kunna erbjuda något för alla oavsett om man är nybörjare eller elitsatsande. Har du idéer eller frågor om agility inom VKK är det bara att vända sig till någon  i agilitykommittén.

Västerås Kennelklubb ordnar årligen nybörjar- och fortsättningskurser i agility. Vår agilitybana på Ekeberga finns tillgänglig för klubbens medlemmar under utesäsongen.

Vi har regelbundet gemensamma träningar och träningstävlingar för klubbens agilityekipage. I maj varje år arrangerar VKK den officiella tävlingen ”Gurkhoppet”.   Klubbens arrangemang blir möjliga tack vare alla engagerade medlemmar som ställer upp ideellt som funktionärer. Som medlem är just DU, oavsett erfarenhet, värdefull och viktig för att klubbens verksamhet ska fungera! Tveka inte att höra av dig till agilitykommittén om du vill vara med och bidra till en aktiv och levande klubb.

Förberedande träning

Har du en ung hund eller en hund som inte tränat agility tidigare så finns det många övningar du kan göra hemma för att ge hunden bra förutsättningar för agilityträningen.

Miljöträning Mycket av den vanliga miljöträningen som vi gör med våra hundar är bra grundträning för agility också, t. ex att vänja hunden vid:

 • Olika typer av ljud
 • Olika underlag
 • Gå på instabila underlag

Lek! Lek är en bra belöningsform för agility som du kan lära hunden uppskatta om den inte redan gillar att leka. Dragkamp med leksak, jaga efter en kastad boll eller jaga efter en leksak som du drar efter dig på marken i ett snöre är vanliga belöningar i agilityträning. Tänk på att leken ska vara rolig! Balansera fartfylld, aktiv lek med passivitetsträning och tankearbete i hundens vardag.

Är hunden svårlekt? Prova olika typer av leksaker. Idag finns många nätbutiker som säljer leksaker för  svårmotiverade hundar t. ex fårskinnsleksaker. Det finns även leksaker i form av tyg/pälspåse som kan fyllas med godis. Gillar hunden inga leksaker? Testa att knyta fast något annat hunden gillar, t. ex ett grisöra, i ett snöre och dra det efter dig på marken så hunden får jaga efter. När hunden börjar gilla leken, knyt fast en lättlekt leksak också, t. ex en leksak av fårskinn. Så småningom kan du plocka bort grisörat eller vad du nu använt och bara använda den mer praktiska leksaken.

Kontakt och samarbete Ett bra och enkelt sätt att träna upp ditt samarbete med hunden är att träna hunden att utföra olika konster/tricks. T.ex. vinka, vacker tass, sitt vackert, rulla, snurra, plocka upp ett föremål, stå på bakbenen, backa etc. Som bonus tränar många trick också hundens kroppskontroll.

Kroppskontroll Agility ställer höga krav på att hunden känner sin kropp och kan koordinera den.  Agilityhunden behöver också stärka upp alla de små musklerna i kroppen som stödjer och stabiliserar kropp och leder. Övningar som tränar detta är t. ex:

 • Balansera på stenar, stockar, stubbar i skogen
 • Röra sig fritt i stiglös terräng
 • Skritta genom en stege lagd på backen
 • Backa uppför en liten trappa
 • Lyfta ett ben i taget
 • Gå en kurs i balansbollsträning för hund

Självkontroll Många hundar som börjar träna gillar snart agility så mycket att de kan få svårt att lyssna och göra som de är lärda. Därför behöver agilityhunden självkontroll för att t. ex kunna sitta kvar och vänta på startsignal . Exempel på övningar:

 • Sitt-stanna kvar
 • Vänta på varsågod för att ta godis eller leksak

Springa framåt En agilityhund ska kunna springa framåt utan att vänta in dig. Bra grundträning är att skicka hunden till en belöning den vill ha, som en skål med godbitar eller en leksak. Placera belöningen bara några meter bort i början. Håll hunden i halsband eller med händerna runt bröstet och peppa den så den ser belöningen. Säg t. ex ”ta den” och släpp hunden. Spring ikapp till belöningen. Öka avståndet till belöningen efterhand när hunden springer framåt med bra fart. När du fått bra fart kan du lägga på ett kommando medan hunden springer som du sedan kan använda i agilityn, t.ex. fram-fram eller gågågå.

 

Svenska agilityklubben Tävlingsregler m.m

http://agilityklubben.se/

SAGIK tävling Tävlingskalender och tävlingsanmälan

http://sagiktavling.se/

Comments are closed.