Träna Agility på Västerås Kennelklubb

Lite praktisk information

Som medlem i Västerås KK får du träna fritt på våra agilitybanor på Ekeberga när som helst då banorna inte är tingade för kurs eller annan verksamhet (framgår av kalendern).

Om du inte har hållit på med agility tidigare är rekommendationen att gå en grundkurs innan du börjar träna på egen hand. Se nedan ”Vill du börja med agility?”.

Att tänka på vid träning på Ekeberga

På banan närmast parkeringen finns en färdigbyggd och numrerad bana som byts ut ungefär en gång i veckan. Hinder, nummerskyltar och övrig utrustning på denna bana ska inte flyttas. Men självklart kan du hitta på egna vägar och köra hindren i annan ordning än den numrerade.

Om du vill bygga egna kombinationer går det bra att göra det på den andra banan eller i inhägnaden. Där är det fritt att bygga om precis som du vill.

Information

  • Information om den fasta banan, gräsklippning etc. läggs ut i VKKs Facebookgrupp Västerås Kennelklubb för medlemmar. Gå med i den om du vill ha löpande information om vad som händer.

  • Säkerhet är viktigt när vi tränar agility så var riskmedveten. Se till att tunnlar är ordentligt fästa med flera tunnelsäckar eller fastsatta på annat sätt och att balanshinder står stabilt. Träna inte med hunden i koppel. Låt inte lösa hundar springa och leka på agilityplanen, särskilt inte samtidigt som du tränar med en hund.

  • Visa hänsyn vid träning, är det flera som vill träna så samsas vi på banorna och lämnar plats åt varandra. Tänk också på att visa hänsyn om det pågår annan kursverksamhet på de andra planerna.

  • Om din hund har svårt att vara lös under träning utan att springa fram till andra hundar så håll gärna till i inhägnaden om du inte är ensam på planerna.

Vill du börja med Agility?

Då rekommenderar vi att du går en av våra kurser.

En bra start på agilityträningen är att gå en grundkurs. Då får du lära dig hur du kan träna hunden att utföra agilityhindren på ett korrekt och säkert sätt, hur du använder belöning i inlärningen och annat som kommer att hjälpa dig i träningen.

Hunden ska vara 1 år innan du börjar på grundkurs. Valpar och unga hundar har kroppar som är under utveckling och hårda påfrestningar som upprepad hoppning och hård fysisk träning kan leda till akuta skador och framtida fysiska besvär.

Det finns fortfarande massor med saker du kan träna med din valp/unghund som du sedan kan ha nytta av om du har tänkt träna agility. Se tips nedan.

Tips på förberedelser

Väntar du på att gå grundkurs eller har en valp/unghund och undrar vad du kan göra för att förbereda för agilityträning? Här kommer några tips:

  • Allmän miljöträning, vänj hunden vid olika miljöer, ljud osv

  • Prova på andra hundsporter där samarbete, kontakt och inlärning av nya moment också tränas som t. ex rallylydnad.

  • Komma på inkallning och kunna vara lös även när det händer spännande saker omkring.

  • Kunna sitta kvar medan du går iväg ca 10 meter. Börja med att belöna att hunden sitter medan du rör sig runt hunden väldigt nära. Öka sedan avståndet långsamt.

  • Leka! Lär hunden att leka med dig både med och utan leksak. Gör även godisbelöningar till en lek, t. ex att hunden får jaga efter handen med godis innan den får den eller jaga en godis som rullas iväg på marken.

  • Gör lekstunderna korta och roliga. Många hundar gillar att jaga leksaker som dras i lina längs backen. Var försiktigt med lek som kräver många tvära stopp från hög fart som upprepad bollkastning, särskilt om det är en ung hund.

  • Lägg ut en leksak eller ställ ut en skål med godis och spring i kapp med hunden till den. Börja med korta avstånd och öka på upp till åtminstone 20 meter.

  • Träna in olika tricks. Gärna trick som innefattar kroppskontroll som backa, vinka, buga, lyfta ett bakben, gå slalom mellan dina ben, sitt vackert, snurra åt höger resp. vänster, rulla runt, stå med framtassarna på en kloss och gå runt i en cirkel på marken runt klossen med baktassarna motsols och medsols.

  • Balansera i skogen på stockar, stenar, stubbar eller i stadsmiljö/parker på vad som finns tillgängligt.

  • Gå i terräng så hunden får använda kropp och hjärna på olika sätt.

  • Låt hunden bekanta sig med många olika underlag både inomhus och utomhus.

  • Träna hunden att kunna ta det lugnt när det inte händer något-passivitetsträning

  • Springa genom agilitytunnlar kan även en valp/unghund få göra.

  • Lär hunden att särskilja olika ordkommandon utan att den blir hjälpt av ditt kroppsspråk. T. ex olika ord för att snurra åt höger och åt vänster, vinka med vänster framtass resp. höger framtass, skilja på sitt och ligg. Ha tålamod och öka svårigheten i träningen gradvis, tänk på att detta är svårt till en början.

Kontakt

Mejl:
info@vasteraskk.se

Postadress:
Genvägen 1,
722 40 Västerås

Hitta hit

Besöksadress:
Ekeberga, Västerås

Vägbeskrivning: klicka här